MAJOITUS 24 ONLINE

Laajennettu Haku

SAVUSAUNAN LUMOAVAT LÖYLYT

05.12.2017 / BlogiSavusauna, sauna joka tunnetaan Karjalassa ja Venäjällä myös nimellä ’’musta sauna/"чёрная баня" on perinteinen saunatyyppi, joista vanhimmat piirrustukset ovat Suomessa vuodelta 1699. Nykyään savusaunat ovat melko harvinaisia. Himoksella on haluttu säilyttää suomalaista perinnettä ja Himoksen 20 hengen savusaunaa on lämmitetty jo 20 vuotta. Savusaunan lämmittämisestä huolehtii Saunamajuri joka takaa saunojille monen vuoden kokemuksella joka kerta ikimuistoiset löylyt.


SAUNAN LÄMMITYS

Seurasimme saunan lämmitystä Saunamajurin seurassa. Ensimmäiseksi ennen kuin saunaa aletaan lämmittämään nostetaan lauteet saunan ulkopuolelle pesua varten. Seuraavaksi, kuusi tuntia ennen saunojien tuloa on tiedossa Saunamajurin yksi lempi hetkistä saunan lämmityksessä - nimittäin sytytys.  Ensimmäisen pesän sytyttyä tulee saunasta äkkilähtö kun sauna täyttyy savusta. Lämpenemistä on siis hyvä seurata ulkopuolelta, kun savu poistuu välikatossa olevasta lakeistorvesta ja seinissä olevista räppänistä. Savusaunan lämmityksessä poltetaan monta pesällistä puita ja vahditaan ettei vahinkoja tapahdu.

tilaussauna

IKIMUISTOISET LÖYLYT

Ikimuistoiset löylyt ovat Saunamajurin tavoite ’’Pyrin siihen että löylyt olisivat aina samanlaiset’’ kertoo Saunamajuri. Lämpötilaa hän ei kumminkaan seuraa mittarista vaan oikean saunomisasteen hän tarkistaa poltettujen puiden määrästä ja kiuaskivien väristä. Kun keskimmäiset kivet hehkuvat punaisina on se merkki Saunamajurille, että on aika lopettaa lämmittäminen ja antaa kivien rauhassa levittää lämpöä koko kiukaan kiville.

Kun kivet ovat riittävän kuumat ja pesä on sammunut Saunamajuri heittää vielä häkälöylyt, asettaa pestyt lauteet paikoilleen ja kastelee lauteet. Näiden jälkeen löylyvedet laitetaan valmiiksi ja sitten sauna on saunojia vaille valmis. Seuraavat neljä tuntia saunassa saa hyvät löylyt.

"Saunominen on kuin kahvin juonti, kumpaakaan ei ole kiva tehdä yksin"

Sauna on rauhallinen paikka ja sinne ei ole tarkoituskaan mennä kiireessä eikä yksin. Saunamajurin sanoin "Saunominen on kuin kahvin juonti, kumpaakaan ei ole kiva tehdä yksin." Nykypäivänä sauna ei ole vain peseytymistä varten, vaan se on sosiaalinen paikka, jossa ihmiset rentoutuvat yhdessä ja nauttivat löylyistä usein perheen tai ystävien kanssa. 

HimosLomien savusaunasta voi pulahtaa Patalahden järveen tai talvella avantoon ja erikseen varattaessa pihassa olevaan ulkoporealtaaseen. Saunan yhteydessä on suihkutilat sekä pukuhuone ja 15 hengen takkatupa illanviettoa varten.

Saunamajuri lämmittää saunan keskimäärin kolme kertaa joka viikko läpi vuoden.

Kun HimosLomien vieraat tulevat savusaunaan kylpemään, saunamajuri ottaa heidät usein vastaan ja opastaa saunomisessa ja kertoo savusaunan lämmityksestä siitä kiinnostuneille.

Vuokrasauna Himos

SAVUSAUNAAN PALVELUJA

HimosLomilta voi varata saunamenun, jossa on miesporukalle suunnattuja XL-kokoisia annoksia, näillä täyttyy varmasti jokaisen vatsa! Menusta löytyy tietenkin myös kevyitä salaattivaihtoehtoja sekä perinteisesti saunaan liitettävä makkaralajitelma.    

Savusaunan takkatuvassa on ihana nauttia yhteistä iltaa tai sään salliessa voi oleilla isohkolla terassilla. Osa terassitilasta on katettua, niin sateellakin voi helposti vilvoitella, joka on saunomisessa tärkeä osa.

Takkatuvassa hyvästä saunaruuasta nauttiminen, yhdessäolo, terassilla vilvoittelut sekä porealtaaseen tai järveen pulahtaminen takaavat ikimuistoisen saunaelämyksen varmasti jokaiselle.

Katso lisää kuvia savusaunalta »

Löylyttele hyvän seuran, mielenkiintoisten keskustelujen ja herkullisen ruuan ja juoman parissa - tervetuloa!

Himos keskusvaraamo
puh. 020 711 9222
himoslomat@himoslomat.fi